Blog » Talán egy Picasso?

Talán egy Picasso?

2015. 07. 13.

Picasso, Currie

Talán egy Picasso?

Dominic Currie talán az egyik legszerencsésebb ember. Idén tavasszal úgy gondolta ideje lenne kitakarítani a padlást. Egy öreg bőröndben talált rá egy összehajtogatott, ám jó állapotú festményre, amelynek egyik sarkában ismerős nevet talált: Picasso.

A történet lényege, hogy Dominic édesanyja 19 évesen Lengyelországban megismerkedett egy Nicolai Vladimirovich nevű szovjet katonával. Szerelmük gyümölcse Dominic lett, azonban hazatérve nem alakultak túl jól a dolgok. A gyermeket a nagyszülők nevelték fel, aki mindvégig úgy tudta, hogy nővére az édesanyja. Nicolai több ezer kilométerről is gondoskodni akart gyermekéről, ezért az asszonynak egy festményt küldött lelkére kötve, hogy adja el. Dominic anyja iszonyodott a képtől, eladni nem merte. Talán szégyelte is. Még az a szerencse, hogy nem hajította a szemétbe.

Jelenleg a festményt a Christie's aukciósház szakértői vizsgálják. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valódi alkotásról van szó, úgy Dominic Currie anyagi helyzete egy életre megoldódik. A legutóbbi Picasso rekord összegért talált gazdára. Az utóbbi hónapokban minden hírforrás beszámolt a 179 millió dolláros eladásról. Nos, ha hozzávesszük a festmény rejtélyes megkerülését és a mögötte lévő szerelmi történetet könnyen lehet, hogy megdönti a korábbi rekordot.