Művészek » Galien Laloue, Eugen

Galien Laloue, Eugen

Galien Laloue, Eugen

1854 - 1941

Eugen Galien Laloue 1854-ben született. Kilenc testvére közül ő volt a legidősebb. Édesapja korai halála miatt már 16 évesen munkába állt a Monmartre-i jegyzőségen, majd később a katonai pályát választotta. Az 1871-es francia-porosz háború borzalmai eltántorították a katonai élettől és a festészet felé fordult. 1874-ben a francia vonattársaságnál illusztrátorként kapott munkát, ekkor kezdett érdeklődni a tájképfestészet iránt.

Első kiállítására 1876-ban a Reims-i Múzeumban került sor, amelyet a Párizsi Szalon követett. 1889-ig állandó kiállítója a szalonoknak, ám öt évre eltűnik a nagyközönség elől. Valószínűleg lánya születése is közrejátszott elhatározásában.

1904-ben állít ki ismét, a zsűri nagy lelkesedéssel válogatta be műveit és kedvező kritika fogadta. Ettől kezdve kiállításai nyílnak Dijonban, Versailles-ban, Bordeaux-ban és még számos városban szerte Franciaországban.

Az I. Világháború történéseit helyszíni "tudósítóként" éli meg, ahol ismét közel kerül a katonai élethez. Legszívszorítóbb alkotásai ekkor készülnek.

1915 után jelentkezik a jellegzetes párizsi utcaképeivel, amelyekkel nagy sikereket ér el. Nem mellesleg ezen képei manapság is igen magas áron kerülnek eladásra világszerte. 1940-ig fest, majd egy kéztörés megakadályozza az alkotómunkában. 1941. április 18.-án hal meg lánya otthonában Chérence-ben.

 

<
>
X