Blog » Miniatűrafestészet és a szerelem

Miniatűrafestészet és a szerelem

2014. 11. 20.

Miniatűrafestészet és a szerelem

Mindig tanul az ember, a jó pap meg ugye holtáig. A Philadelphia Múzeumban elég nagy kollekciót őriznek a képen látható tárgyakból. Az elsőre látszik, hogy akvarell, papír hordozón. A foglalat biztosan ezüst. De miért csak a portré szeme látszik? Megsérült a tárgy, majd körbevágták? A tulajdonosok így akarták megmenteni? Vagy csak átverés és a másik oldalán van a lényeg?

Nos, egyik sem. Szándékosan így készítették. A 19. század ünnepelt "sztárjai" voltak a miniatűrafestők. Sok megbízást kaptak, többnyire portrék és veduták megfestésére. Alkotásaik készülhettek papírra, fára, elefántcsontra, üvegre vagy porcelánra.

A század elején jött divatba, hogy az udvarlók elkészítették portréjuk egy részletét, jellemzően a szemet, majd elküldték titkos szerelmüknek, aki a részlet alapján is felismerte. Legyünk romantikusak és feltételezzük azt, hogy a szigorú apák miatt eszelték ki ezt a megoldást és nem pedig a féltékeny férjek végett.

Ezeket a tárgyakat a készítőik sohasem jelezték, ugyanis a szignatúra alapján visszafejthető lett volna a megbízó személye.