Blog » Martignone gróf hagyatékának árverezése Londonban

Martignone gróf hagyatékának árverezése Londonban

2014. 09. 30.

Martignone gróf hagyatékának árverezése Londonban

 

Hetek óta forgatom a Bonhams aukciós katalógusát, ugyanis árverésre került Martignone grófjának hagyatéka. A hagyaték a milánói és genovai palazzo teljes berendezését tartalmazta. Bútorok a 17. - 19. századból, ezüstök, csillárok, porcelánok és fajanszok, valamint antik festmények. Utóbbi esetében azt gondoltam, hogy az árverés követi a világban tapasztalható trendet és sok tétel visszamarad. Az eredmény rám cáfolt. Az aukciósház megduplázta az általuk meghatározott becsérték maximumát. Íme egy példa arra, hogy még mindig van kereslet antik képekre a világ szerencsésebbik felén.

A bútorok közül kedvencem volt az a 19. század végi Zweiner íróasztal, amely kísértetiesen hasonlít a Francois Linke által készített bútorokhoz. Gyönyörű, aranyozott bronz rátétek, virágcsokrot mintázó intarziák, india rózsafa furnér, közepén 1/4 ütős óraszerkezettel (Barbier, Paris).

Az aukció utolsó tétele egy hatalmas bronz szobor volt Eugenio Bellotto-tól. A szobor 168 cm magas, 97 cm széles, a mélysége pedig 176 cm. Az alkotás 1924-ben készült, címe: "Isteni színjáték".

A Bonhams sem bízott a tétel sikerében, mert a becsértéket 8.000 - 15.000 USD közé helyezték. Gondolom a mérete miatt. A piac viszont beárazta, mert szenzációs 156.000 USD értéken koppant a kalapács. Érdemes megnézni tüzetesebben a fenti fotót és elidőzni a részleteken.