Blog » I. Ferenc József budavári készletének egy darabja a gyűjteményünkben

I. Ferenc József budavári készletének egy darabja a gyűjteményünkben

2014. 07. 05.

I. Ferenc József császár és magyar király, Budavári Palota

I. Ferenc József budavári készletének egy darabja a gyűjteményünkben

 

A tárgy első ránézésre nem különösebben tetszetős, az értéke sem csillagászati, viszont a története igazán különlegessé teszi.

Az 1867-es kiegyezést követően a királyi udvar megrendelései megsokasodtak Herenden. Itt készítették el a Gödöllői Kastély és a Budavári Palota számára az udvartartás étkészleteit. Olyan csodák kerültek ki a manufaktúrából, mint a Gödöllő mintás étkészlet Erzsébet császárné (Sissi) személyes használatára, vagy a Miramare mintás készlet Miksa mexikói császár megrendelésére. Természetesen ebből az óriási értékű és mennyiségű megrendelésekből más gyárak is részesültek, mint például Fischer Emil, vagy Hüttl Tivadar porcelángyára is.

I. Ferenc József 1871-ben adott megrendelést Herendnek egy étkészlet elkészítésére, amelyet a királyi család és vendégei használatára szántak. I. Ferenc József nem különösebben kedvelte a hivalkodó, vagy harsány díszítéseket, persze egy olyan embertől, aki egynek gondolta magát a hadsereggel ez nem is várható el. Megrendelésében ragaszkodott a visszafogott, aranyozott mintához, a tárgyak felületén pedig kizárólag a monogrammja és a királyi korona jelenhetett meg. A tisztikar részére hasonló monogramm-koronás szerviz készült, ám azok purpur színben. A palota személyzete pedig lila peremdíszes, egyszerű készletet használt.

A képen látható kávéskanna a Budavári Palota szervizének egy darabja. Oldalán I. Ferenc József monogrammjával, leheletnyi aranyozással, alján pedig Hüttl Tivadar jelzése látható. Hihetetlen, de a tárgy teljesen ép.

A Budavári Palota készletének egy része megsemmisült, a többi szétszóródott, széthordták. Nagyon ritkán bukkan fel egy-egy darab, így múzeumi tárgynak tekinthető.