Blog » Claude Monet vízililiomai a Sotheby’s júniusi árverésén

Claude Monet vízililiomai a Sotheby’s júniusi árverésén

2014. 07. 02.

Monet, aukció

Claude Monet vízililiomai a Sotheby’s júniusi árverésén

 

A Sotheby's júniusi aukciójának egyik legizgalmasabb tétele az a Claude Monet "Nimfák" című alkotása volt, amely néhány évvel ezelőtt már szerepelt a Christie's aukciósháznál.

A Christie's szakértői akkor a becsértéket 30-40 millió GBP közé helyezték, a tétel azonban nem talált gazdára. A konkurens aukciósháznál idén már szerényebb becsértékkel indították, hiszen 20-30 millió GBP közötti becsértéket tartottak reálisnak.

A teremben a tétel érkezésekor azonban elszabadult a pokol. Két mindenre elszánt gyűjtő akadt egymásra. Egyikükkel Kevin Ching ( a Sotheby's ázsai részlegének vezetője), másikukkal David Norman (a Sotheby's jelen részlegének igazgatója) tartotta telefonon keresztül a kapcsolatot. Végül David Norman ügyfele örülhetett, hiszen a második legnagyobb leütési árat produkálta a Monet képek története során. A rekord még 2008-ban született, akkor 80.4 millió USD összegért került leütésre egy Monet alkotás. A jelenlegi ár szédületes 54 millió USD produkált!

Az aukciósház nyilatkozata szerint az elért árat nagyban befolyásolta, hogy négy év szünet után ismét megjelentek azok az orosz, ázsiai és dél-amerikai gyűjtők, akik eddig szinte egyáltalán nem jelezték részvételi szándékukat.