Brunerszky Galéria

"A tradíció kötelez"

Brunerszky Galéria

Brunerszky Irén és Lunczer Árpád
1939

Nagy Emil

Nagy Emil
festmény- és műtárgybecsüs
régi mesterek, 19. századi festmények
európai bútorok és műtárgyak

A Brunerszky Galéria alapítása szorosan összefügg azzal a családi hagyományokon és műtárgy-együttesen alapuló gyűjteménnyel, amely még a 20. század első harmadában keletkezett és azóta is folyamatosan bővül.

Generációkon átívelő küldetésünk, hogy a régmúlt tárgyait felkutassuk, azonosítsuk és megőrizzük az utókornak.

A művészeti alkotások szeretete és azok gyűjtése Brunerszky Irénhez köthető, aki a századelőn - Lővey leszármazottként - jelentős családi gyűjteménnyel rendelkezett. A II. világháborút követő vérzivataros évek után a gyűjtemény egy része elveszett, amelyet férjével egy életen át igyekeztek pótolni.

Ennek az erőfeszítésnek köszönhetően az elsőszülött leányuk kötelességének érezte a családi hagyomány továbbvitelét és kezdetét vette az akkori Bizományi Áruházak és régiségkereskedések látogatása, ahol jó kvalitású árut csak "pult alól" lehetett vásárolni.

A Brunerszky Galéria jelene

A családi hagyományt követve most már a 3. generáció érzi kötelességének a régmúlt idők tárgyaival való törődést, amelynek köszönhetően 2010-ben megnyílt a Dunakanyar szívében galériánk.

A Brunerszky Galéria profilja kifejezetten a 19. századi és 20. századi festmények és bútorok, valamint műtárgyak felkutatása és értékesítése itthon és külföldön egyaránt. A galériánkba kerülő régiségeket minden esetben egy több lépcsős azonosításnak vettjük alá, amelyhez szükség esetén külső szakértőket, művészettörténészeket is bevonunk. Kereskedésünkben kizárólag olyan tárgy kerülhet kiállításra, amelynek eredetiségéről 100%-ig megbizonyosodtunk. Galériánk az eredetiségre garanciát vállal, amelyről attestet ad. Külföldi értékesítés esetén vállaljuk a régiségek kiviteli engedélyének ügyintézését is.

A műtárgyak körében kiemelt figyelmet szentelünk a Zsolnay gyár remekeire, illetve hazai és külföldi ötvösmesterek ezüsttárgyaira, amelyek közül az elmúlt években több kimagasló kvalitású megfordult nálunk.

A családi hagyományokra támaszkodva több hazai gyűjtemény kialakításában is részt vettünk. Ebben hatalmas előny jelentett, hogy gyűjtői szemmel tudjuk vizsgálni a régiségeket, ugyanakkor külső szemlélőként elfogultság nélkül teszünk javaslatot egy-egy műtárgy megvásárlására, vagy éppen eladására, attól függően mennyire illik az adott gyűjteménybe. Megbízás esetén ügyfeleinket vételi tanácsadással segítjük és igyekszünk minden elérhető információt beszerezni az adott alkotásról ezzel is biztosítva megbízónkat vételi szándékának helyességéről. Eladás esetén pedig minden esetben mérlegeljük a tárgy legoptimálisabb értékesíthetőségét, legyen szó privát, vagy aukción történő értékesítésről.