Blog » Abbázia partjainál

Abbázia partjainál

2015. 06. 18.

Abbázia partjainál

A hetekben kezünkbe kerül egy Háry Gyula tájkép. A művészre jellemző kitűnő kolorit, derűs, napsütötte domboldal, villasor a tengerparti sétányon. A szignatúra mellett a helyszín is megjelölésre került: Abbázia. 

Abbázia a mai Horvátország területén található, horvátul Opatija.

A Monarchia idején az egyik legkedveltebb üdülőhely volt, sokan megfordultak itt, például I. Ferenc József is. Pezsgő, lüktető, igazi riviéra érzése lehetett az akkor oda látogatóknak. 1880-as évek második felében fedezik fel igazán, ekkor épül ki a közvetlen vasútjárat is. Innentől kezdve sorra épülnek a villák, kúriák, hotelek a tengerparton.

A képen látható épületek közül a középsőt sikerült azonosítanunk, ugyanis megtaláltuk egy régi levelezőlapon. A jellegzetes záró elemek alapján a VILLA AMALIA épülete, amelyet 1890-ben építettek. A mai napig működik, mint szálloda. Sajnos a mellette lévő épületeket elsodorta a történelem.

A tájképek talán ettől a legizgalmasabbak. Kis szerencsével feltárul egy olyan helyszín, amely jó esetben még ma is látható. Ezek az alkotások kor-képek, egy olyan világról mesélnek, amelynek sajnos mi már nem lehetünk a részesei, azonban egy piciny szelete a képben tovább él.