Blog » A kontrasztok játéka. Egy ékszerdoboz a Wiener Werkstätte műhelyéből

A kontrasztok játéka. Egy ékszerdoboz a Wiener Werkstätte műhelyéből

2014. 09. 04.

Wiener Werkstätte, Eduard Josef Wimmer-Wisgrill

A kontrasztok játéka. Egy ékszerdoboz a Wiener Werkstätte műhelyéből

A Kunst & Kuriosa árverésen, Heidelbergben bukkant fel ez a csodálatos ékszerdoboz. Eduard Josef Wimmer-Wisgrill (1882 - 1961) készítette 1910 és 1915 között.

1903-at írunk, amikor két kiváló művész Josef Hoffmann és Kolo Moser megalapítja Bécsben a Wiener Werkstätte műhelyét. Az inspirációt Charles Robert Ashbee "Guild of Handicraft"-ja, illetve az 1901-ben Bécsben megtartott angol és skót kézművesek kiállítása jelentette. A bankár Fritz Wärndorfer tőkeinjekciójának köszönhetően a Wiener Werkstätte elindul.

A termelés megnövekedésének köszönhetően egy új generáció csatlakozik az alapítókhoz, többek között Eduard Josef Wimmer-Wisgrill, aki a képen látható ékszerdobozt tervezte.

A bécsi születésű Wimmer-Wisgrill Hoffmann tanítványa volt, tanulmányai befejeztével a divat részleg vezetője lett, ahol 1910-től 1922-ig dolgozott. Ezután New York és Chicago életének állomásai, majd 1925-ben visszatér Bécsbe, ahol 1955-ig a képzőművészeti divat és textil szakán tanít. A korabeli leírások építészként is említik, amely csak kivételes sokoldalúságát bizonyítja.

Az általa tervezett ékszerdoboz ezüstből készült, hiszen a Wiener Werkstätte előszeretettel használta az ezüstöt tárgyai előállítására. "Az ezüstöt csillogásáért szeretjük"- áll a műhely katalógusában. No igen. A régiségkereskedésekben kiállított, elfeketedett ezüstre meg azt mondja a kereskedő, vagy eladó, hogy "ez adja a patináját". Persze. A kénes szagú, fekete kosz...

A doboz sarkait elefántcsont betétek díszítik, azonban ékessége a fogója. Egy magasra felhúzott, félkör alakú fogó, amely áttört és a jellegzetes bécsi "blättchen" dekort mintázza. Gyöngyökkel és féldrágakövekkel díszített, valódi mestermunka.

Az ilyen és ehhez hasonló műtárgyakból igen kevés bukkan fel a világban, amely tükröződik az értékükben is. Egy-egy ilyen picinyke ékszerdoboz akár egy középkategóriás autó árával is vetekedhet.